Yönetmen

ELFE ULUC ÖZGEÇMİŞ ve FİLMOGRAFİ

İstanbul’da doğan Elfe Uluç, Sorbonne Üniversitesi’nde sanat tarihi lisansını ve Paris VIII Üniversitesinde sinema yüksek lisansını yaptı. Sinema okurken Leos Carax ve Roman Polanski gibi yönetmenlerin yapım ekiplerinde görev aldı, aynı dönemde sinema yazarı olarak çeşitli dergilerde çalıştı. 1992’de Fransa’da “Baş Parmak” adlı ilk 16mm filmini çekti. 1993-94 yılları arasında David Lynch sineması üzerine yüksek lisans tezini tamamladı. 1995’de Türkiye’ye dönen Elfe Uluç’un 1998’de yazdığı “Abdülaziz ve Eugenie” adlı senaryosuna Tarih Vakfı ve TÜRSAK’ın ortak düzenlediği tarih filmleri festivalinde en iyi senaryo ödülü verildi. Bu sırada bir çok reklam ve film şirketinde çalıştı, bir yandan da oyunculuk yaptı. 2002 yılında “Kararsız” adlı video art işi Apartman projesinde, 2003 yılında yaptığı “Ayse ve Aktörü” adlı video art projesi ise Akbank Sanat Galerisinde Sergilendi. 2004 yılında Türsak Sinema Kurslarına katılan Elfe Uluç bu kurs sonunda “Bir Ayrılık” adlı kısa filmini tamamladı. 2005 yılında “Rockçı Çöpçüler” adlı video art projesi Berlin-İstanbul Focus sergisine davet edildi. Aynı yıl Kültür Bakanlığı desteğiyle “Ayşe’yi Kim Sevmiyor” adlı orta metraj belgeselini tamamladı. 2006’da Sipariş üzerine “Cyber-Omer” adlı Ömer Uluc heykellerinden canlandırmasından oluşan bir video-art çalışması yaptı. 2007 yılında yaptığı Fransız ortak yapımı Aziz adlı filmi Canal Plus tarafından satın alındı. 2010 yılında Galeri Non’da düzenlenen Ah Oh adlı sergi için Yazarlık Ağacı adlı video-art çalışmasını yaptı. 2011 yılında Dublin Trinity College’de Tilbe Saran, Beliz Güçbilmez ve Nilüfer Güngörmüş ile Sevim Burak üzerine bir anma günü düzenledi ve bunun belgeselini yaptı. Aynı yıl Yapı Kredi Sanat Galerisinde düzenlenen Ömer Uluç Anma gününün küratörlüğünü üstlendi. 2012 yılında travesti bir çöp toplayıcısının şehirli bir çiftin hayatına etkisini konu alan ilk uzun metrajı “Aziz Ayşe”’yi tamamladı. Bu filmiyle festival yolculuğuna devam eden Elfe Uluc, 2001 yılında başlayan başrolünü üstlendiği uzun soluklu 35mm projesi “Karın Ağrısı” üzerine çalışmalarını sürdürmektedir.

Filmografi:
1992 Baş Parmak, kısa, kurmaca, 16mm
2002 Kararsız, videoart, Apartman Projesi
2003 Ayşe ve Aktörü, videoart, Akbank Sanat Galerisi
2004 Bir Ayrılık, kısa, kurmaca
2005 Rockçı Çöpçüler, video art, Berlin-İstabul Focus
Ayşe’yi Kim Sevmiyor, orta, belgesel
2006 Cyber-Omer, kısa, 2d animation
2007 Aziz, kısa, kurmaca
2010 Yazarlık Ağacı, videoart, Galeri NON
2012 Aziz Ayse, uzun, kurmaca
19. Adana Altın Koza Film Festivali